Previous slide
Next slide

De donkere kamer is waar analoge foto’s tot leven komen. Hier wordt door het optisch vergroten van negatieven op lichtgevoelig papier een afdruk geschept. Het is een haast magisch proces dat we met meer mensen hopen te delen in de nabije toekomst. Daarvoor zijn we momenteel een cursus en community ruimte aan het inrichten die later in het jaar beschikbaar komt. Op deze pagina en op onze social media gaan we je verder op de hoogte houden van wat er is en gaat komen. 

darkroom doka donkere kamer film ontwikkelen printen printlab labo

Update 3: Door na ziekte en uitval (23-06-2023)

Soms gaat het goed, en soms minder goed. Na enkele maanden geweldige vooruitgang liepen we helaas toch weer even tegen wat vertraging aan. Een van ons zat een tijdje thuis met een botbreuk en werk moest even blijven liggen. 

Maar nu kunnen we net voor de zomer weer door met hernieuwde energie en durven we te zeggen dat we best wat vooruitgang hebben gemaakt. De grote spoelbak staat, een goed deel van het loodgieterswerk is gedaan en alle muren zijn geschilderd en gecoat. De eerste werkbank staat nu en de tweede zal er kort achteraan volgen. 

Nog niet alle vooruitgang staat op de foto’s, maar we zijn weer bezig. Volgende klus wordt een nieuwe vloer voor de lounge & studio. 

Update 2: grote stappen in de kleine ruimtes (30-03-2023)

Soms voelt het even alsof er vrij weinig gebeurt, misschien omdat de vloer nog leeg is, misschien  omdat dingen lang moeten drogen. Maar er zijn zeker grote stappen gemaakt deze maand. Een van de moeilijkste items om aan te komen, de grote spoelbak, is nu binnen en kan na wat revisie spoedig aan de muur worden gemonteerd. De spoelbak in kwestie is bijna 3,5 meter breed en komt uit een in onbruik geraakte donkere kamer van de TU Delft, waarvoor wij uitermate dankbaar zijn. 

Mede daarvoor was er ook ruimte voor een klein beetje extra werk aan de muren, die nu allemaal netjes gestuukt zijn. Tegelijkertijd is het oude systeemplafond uit de jaren ’90 verdwenen om de studioruimte voorin een heerlijk gevoel van ruimte te geven. De extra ruimte van de doka die door het systeemplafond werd afgedekt is nu voorzien van een vliering om extra lampen e.d. op te slaan.

Verder vinden er tientallen kleine klusjes plaats die nu moeilijk te fotograferen zijn maar straks al het verschil gaan maken. Zo wordt alle elektra vernieuwd, afzuiging en luchtcirculatie op maat gemaakt, de oude vloer van de studioruimte weggehaald en de ruimte lichtdicht gemaakt. 

Update 1: Van schets naar bouw (4-3-2023)

Na lang sparen, zoeken, meten en testen is de eerste fase van de bouw nu bijna af. De donkere ruimtes achterin zijn van een compleet nieuw rioolsysteem, tegels en opbouw voorzien en het meubilair is in aantocht. 

De wens om een grote donkere kamer met fotostudio te bouwen bestond al een aantal jaar, en de ruimte was al beschikbaar op de Amsterdamse Veerkade. Maar door corona, een tekort aan mensen en een paar andere hindernissen heeft dit plan een aantal jaar op de plank gelegen, maar nu gaat het hard. Sinds begin dit jaar zijn we onder andere bezig geweest met het compleet vernieuwen van alle waterleidingen en riolering onder de vloer, het tegelen van alle natte ruimtes en het plaatsen van muren en de lichtsluis of doka deur. 

Met deze grote hindernissen uit de weg kunnen we straks snel gaan schilderen en de werktafels en spoelbakken gaan plaatsen. Daarna komt de lounge ruimte/studio aan de beurt. Binnenkort volgt ook een update over de eerste lichting machines.

Zelf een donkere kamer?

Voor wie zelf de ruimte voor een donkere kamer heeft hebben wij een degelijk assortiment chemie en papier staan. Een deel daarvan kan u ook in onze webshop vinden. 

Ook voor het alleen ontwikkelen van film hebben wij startersets liggen waarmee je in een keer alles in huis hebt.